Switch – după 4 ani și peste 1500 de ore jucate

Posted by

Jocuri

Stați să dau un copy-paste și să-l curăț un pic: „în momentul în care Swith-ul va primi un nou Mario 3D,  Xenoblade, propriul Pokemon, Metroid, Fire Emblem, Kirby, Animal Crossing, Brain Academy, Bayonetta, Donkey, Mario 2D și Party, și așa mai departe, e clar că va printa bani mai ceva ca o presă.”

Iar astea sunt doar jumătate din titlurile exclusive lansate sau pe vine în viitorul apropiat, produse intern sau cu banii lor. Lângă, ne-au bucurat cu alte surprize ca Astral Chain, Luigi’s Mansion sau Paper Mario. În plus, au refăcut, portat sau teleportat, o bună parte a titlurilor bune sau extraordinare lansate pe platformele anterioare. Donkey Kong și Tokyo Mirage (ambele prezentate cu căldură în articolul bonus de la începutul specialului), Kart, Pokemon, Smash Bros., Mario-uri, Zelda-uri, Xenoblade și pachetul de activități ale Wii-ului.

Apoi avem producătorii externi cu titluri tradițional lansate și create în jurul consolelor Nintendo: Monster Hunter, Profesor Layton, Ace Attorney, Mario + Rabbids, Cadence of Hyrule, Golf Story etc.

Până la sfârșitul anului, când Deck-ul celor de la Steam va fi lansat, Switch-ul rămâne singurul portabil sub 7 inch pe care putem juca titluri mari ca The Witcher, Civilization, Diablo, Doom, Skyrim, plus, zecile de indie-uri de calitate din care subliniez doar câteva: Stardew Valley, Celeste, Hades, Hollow Knight, Cuphead, Ori and the Blind Forest, Streets of Rage, Darkest Dungeon și/sau Disco Elysium.

Comparativ cu ce oferă Sony și Microsoft cu Xbox Live Gold și PlayStation Plus, Switch Online pare în continuare un serviciu arhaic. Chiar dacă doar la jumătate de preț, mulți se plâng de calitatea jocurilor oferite (majoritatea vechi titluri NES si SNES) și de lentoarea cu care altele sunt adăugate. Dar, mă repet, semn că e timpul să închei, cum jocurile bune curg, minusurile devin insignifiante. Switch-ul ar rămâne o investiție la fel de bună, chiar și fără partea online.

Merită/m un Switch de sărbători?

Mai găsesc din când în când review-uri pe Steam care nu recomandă jocul x sau y deși autorul a petrecut mai bine de 300 de ore în mijlocul lor. E clar că a terminat titlul cu pricina în mai multe rânduri. E clar că mănâncă rahat. Poți spune că ai descoperit că nu este ce doreai să fie, sau că te-ai saturat și săturat, dar după ce ai plătit în cel mai rău caz 60 de euro, iar produsul respectiv te-a bucurat (sper, sper că nu sunt masochiști) pentru 300+ ore, concluzia nu poate fi NU. Cum ar fi ca după mai bine de 1500 de ore de joacă, de aventură, de amintiri frumoase, să spun că nah… Switch Bad!.

Porțiunea asta de articol avea doar 2 fraze înainte ca Switch OLED și Steam Deck să se întâmple. Ce viață simplă. Vă recomandam să așteptați până la sfârșitul anului pentru a vedea cât și ce o să coste și ofere mult doritul și zvonitul Pro. Sau, dacă vă găsiți mereu pe drumuri sau în așteptare, să-i dați înainte și să cumpărați acum. Dacă aveți deja banii nu mai așteptați o viață mai frumoasă. Forțați-o!

Cele două noi venite rup însă piața în moduri neașteptate. OLED-ul este dezamăgitor, pentru că nu aduce în plus, exceptând bineînțeles ecranul, mare lucru față de actualul Switch, dar și pentru că nu mai suntem siguri dacă Pro-ul va mai fi lansat. Eu, sincer, chiar cred că atât Nvidia cât și Nintendo erau pregătiți pentru următorul pas, dar să ceri, în condițiile actuale, producătorilor de cipuri să facă loc unei noi linii de producție e o nebunie… o să-ți râdă-n față până părăsești locația. Undeva la sfârșitul anului viitor, dacă piața își revine, poate o să învățăm mai multe despre următorul Switch. În 2023, dacă suntem norocoși… dar stai. Poate presiunea adusă de Deck o să schimbe lucrurile.

Până acum, ce propunea Switch-ul era de nerefuzat, mai ales pentru cei care au sărit peste câteva generații Nintendo. Să poți să joci atât în fața televizorului, dar mai ales altundeva, zeci de titluri exclusive, dar și jocuri multiplatform, atât mari cât și indie, e în continuare o superputere. Odată cu introducerea Deck-ului însă… dacă marile francize Nintendo nu vă atrag, atunci nici nu pot să-i mai recomand. Catalogul de jocuri PC cu care vine Deck-ul este monstruos. Așa cum vor fi cu siguranță și capacitățile de emulare. Nu mai spun că aproape tot ce o să se lanseze în viitor exclusiv pentru PS5 și XboxSX/PC o să fie foarte greu de portat pe Switch. Platforma își arată vârsta, nu are suficienți cai putere. Poate toate astea la un loc o să forțeze Nintendo să lanseze ceva mai puternic chiar la anul, ceea ce face OLED-ul chiar mai greu de recomandat.

Stați liniștiți, Nintendo nu va fi zdrobit de Steam. Au probabil de trei-patru ori mai mulți fani decât cei 85 de milioane care au cumpărat până acum. Dacă simt nevoia, cu un singur trosnet de degete pot reduce prețul actualului Switch sau chiar și al OLED-ului la cote zdrobitoare, greu de refuzat, în timp ce Gabe a recunoscut că 420 Euro pentru cel mai slab dotat Deck doare rău. Au tras din greu să ajungă la această sumă și, cel mai probabil, or să vândă în pierdere pentru o perioadă. Dacă Nintendo propune un 320 de Euro (în loc de 365) chiar înaintea lansării Deck-ului, deja vorbim de o diferență măricică. Cum sună un Switch clasic la 250? Chiar și la aceste cote cel mai probabil N. tot nu ar fi sub costul de producție.

Switch-ul rămâne alegerea logică pentru părinți, pentru cei care îndrăgesc multiplayer-ul local, chiar și pentru cei pentru care portabilitatea e importantă. În cazul primului grup, browser-ul lipsă și capabilitățile reduse în exprimare online, sunt de fapt mari plusuri. Deși apreciez extra capacitățile în manipulare ale Deck-ului (acele trackpad-uri) mi se pare totuși un pic prea mare, cumva a pierdut din eleganță. Switch-ul, dacă îndepărtezi Joy-Con-urile, arată ca orice alt telefon/minitabletă și chiar poate fi pus în buzunar. Apoi, Deck-ul este cu 50% mai greu, ce se întâmplă dacă ești obosit și vrei să-l plasezi pe masă? Cum continui joaca? Ce se întâmplă dacă preferi să atingi ecranul în loc să apeși butoane? Sunt atâtea jocuri cu cărți, puzzle-uri, sau de ritm, care se controlează mai natural așa. Cum gamepad-urile Deck-ului nu pot fi îndepărtate cum ajungi să apeși mijlocul ecranului cu degetele mari?

Pe de altă parte, prețurile jocurilor scad mult mai rapid pe piața PC prin comparație cu Shop-ul Nintendo. Epic chiar ne dă câteva gratis. Mulți o să prefere Deck-ul pentru că nu-și permit să cheltuie alți bani pe jocuri. Pirateria va fi la fel de simplă ca pe oricare alt PC. Alții poate vor un substitut ieftin dar capabil, pentru un desktop sau un laptop. Nu te oprește nimeni să cumperi un hub să-l înfigi în Deck și să conectezi un ecran, o tastatură și un maus. Dar ce vorbesc eu hub. Cu siguranță Bluetooth-ul Deck-ului va permite conectarea majorității perifericelor. Instalezi un Linux sau un Windows și ești gata de luptă.

E greu de ales dar e un lucru bun. Ambele oferă foarte mult, dar în același timp rămân unice în felul lor, ceea ce nu prea se poate spune despre tandemul PS5/XboxSX. Dacă alegerea e clară, bucurați-vă de faptul că cealaltă platformă există, concurența lucrează în favoarea noastră și sper că-i va împinge puternic de la spate.

Subscribe
Notify of
6 Comments
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Catalin

Welcome back NCV.
Ma bucur ca te-ai intors, citeam cu mare drag tot ce tinea de Nintendo din Level.
Chiar recent am recitit review-ul tau pentru Xenoblade Chronicles in timp ce jucam Definitive Edition si astept tare mult sa vad ce vei scrie de celelalte exclusivitati, pentru ca avem nevoie de cineva in tara care scrie de Nintendo.

Ma regasesc in ce ai scris despre Switch aici – dar eu m-am aruncat deja spre Oled, deoarece joc tot timpul handheld. Diferenta intre ecrane este enorma, ma tot uit la cel vechi, saracul, si ma gandesc cat m-a slujit si ca e timpul sa se odihneasca.
Chiar daca nu aduce cu nimic la performante se simte upgade-ul, iar Metroid Dread arata ce poate. Tot ce are negru mult si contrast puternic intre culori este absolut superb, precum Doom 3, Limbo sau exclusivitatile colorate de la Nintendo.

Sper din tot sufletul ca un Switch 2 va veni cu un astfel de ecran si nu ca upgrade dupa 4 ani si jumatate de la lansare.

Razvan Rogoz

Am cumparat un Nintendo Switch.

L-am vandut dupa vreo saptamana. De ce?

Pentru ca in loc sa imi fac treaba si sa-mi vad de sarcinile zilnice, jucam Diablo 3 tot timpul.

Acum sincer sa fiu, chiar daca este un produs foarte bun, nu m-a impresionat. Este mai mult lipsa alternativelor (chiar daca NVIDIA a lansat ceva similar cu mult inainte de Switch, dar era un produs de nisa). Anumite jocuri, precum Wolfenstein, de abia mentinea 30 FPS. Nu am incercat Doom, dar din cate am inteles, avea si acesta probleme.

Diablo 3, Zelda, mergeau bine.

Pe langa asta, mai era si costul jocurilor. Daca pe STEAM poti sa gasesti jocuri la un pret foarte bun, pe SWITCH platesti pretul lor intreg, chiar daca jocul este vechi de cativa ani. De exemplu Civ 6 pe Switch este $30 USD. Pe iOS am platit $2.99 USD.

Este mult mai usor sa gasesti porturi ieftine pe iOS sau Android decat pe Switch. Si evident, cel mai usor este pe PC prin Valve.

In orice caz, timpul meu cu Nintendo Switch a fost scurt si intens. Stiu ca am cumparat o carcasa cu baterie, protector de ecran si cateva jocuri si m-a captivat. Recunosc. Tocmai asta era problema, ca in fiecare pauza, incepeam sa joc “putin” si ajungeam sa pierd ore intregi.

Nu am avut “problema” aceasta cu alte platforme 🙂

Razvan Rogoz

Cred ca este mai bine sa ma tin departe de orice platforma, punct. Imi aduc aminte cand mi-am cumparat un XBOX 360. Am cumparat si COD Black Ops. Am jucat sase sau sapte ore in rand. A doua zi la fel. L-am vandut putin mai tarziu.

Cativa ani dupa, am cumparat XBOX One. Dupa ce am “investit” cateva zeci de ore in GTA 5, l-am oferit cadou.

Cred ca anumite tipare de personalitate sunt foarte compulsive si orientate spre gratificatie instanta. Cum sunt cei care merg la cazino sau in Romania, la “pacanele”. Jocurile ofera acelasi tip de recompensa prin “operant conditioning” (operare conditionata?!). Daca te poti juca 30 de minute si dupa sa te intorci la ce faceai inainte, bravo.

Cand eram copil, mergeam la “sala de jocuri” si jucam 4 – 5 ore in sir. Cand am primit un calculator al meu, iar, ma jucam mult prea mult. Asa ca oricat de tentant ar fi deck-ul celor de la Steam (si este), mai bine nu. Nu ai idee de cate ori am fost tentat sa cumpar un laptop de gaming dar m-am oprit din a face asta. Din fericire, pentru mine, nu prea pot sa joc nimic pe un MacBook Air.

Scuza-ma, am dus discutia intr-o directie total diferita. Mi-a placut articolul tau si l-am citit (partial) cu placere. Este jurnalism de calitate. Aveam o colectie destul de mare de reviste “LEVEL” si articolul este in acelasi ton si aceiasi calitate. Poate chiar mai bun.

Sper sa postezi continut nou in viitor.

Multumesc si o zi frumoasa iti doresc,
Razvan