Grand Theft Auto IV – Mod-ificiat – Testat – Recenzat

Posted by

OK. Odată adus la versiunea 1.0.4.0, jocul nu o să mai pornească din Steam și LaunchGTAIV.exe, care poate fi găsit în fișierul în care GTA 4 este instalat (click dreapta și Send to Desktop), devine prietenul vostru. Dacă jocul tot nu vrea să pornească pentru că “its side-by-side configuration is incorrect…” înseamnă că nu aveți Microsoft Visual C++ 2005 instalat (puține aplicații mai au nevoie de el). Link de download aici, alegeți versiunea de 32 biți, pentru că și jocul rulează în 32 biți.

În mare, în acest moment jocul o să arate asemănător cu versiunea actuală, poate cu câteva glitch-uri și bug-uri în plus. Nu vă faceți griji, comunitate a creat propriile update-uri și a îmbunătățit și a ținut pasul fără probleme cu ce a mai dres Rockstar în patch-urile ulterioare. Printre cele mai respectate astfel de mod-uri este ZolikaPatch (încă în dezvoltare, ultima versiune a fost creată acum câteva luni), care se instalează la fel de simplu – copiați tot ce găsiți în arhivă în folder-ul în care GTA 4 este instalat.

Să trecem în sfârșit la lucruri mai serioase – mod-ul care îmbunătățește după părerea mea cel mai mult efectele, post-procesing-ul și toate celelalte artificii vizuale, este iCEnhancer 3.0 Natural creat de DayL. Îmi place foarte mult și documentația cu care vine (Readme.txt) unde găsim descriși clar toți pașii necesari pentru a ajunge la aceeași concluzie cu ce vedem în clipurile lui + link-uri către toate extra mod-urile pe care le-a folosit. Pentru a instala, la fel ca mai în toate celelalte cazuri, tot ce aveți de făcut este să copiați ce găsiți în ‘Main Files (Patch 1.0.4.0)’ în folder-ul în care GTA 4 este instalat. Suprascrieți toate fișierele, când sunteți întrebați. Acum jocul, odată pornit, o să arate cu totul altfel. Luminile, mai ales pe timp de noapte, devin mai complexe, mai realiste, atmosfera căcănie este înlocuită cu una mai naturală (de aici și numele), asemănătoare cu ce vedem în New York-ul de zi cu zi, reflexiile devin incredibile și așa mai departe.

Lângă efecte avem nevoie și de texturi mai bune, iar comunitatea a supradimensionat, modificat și creat diferite pachete cu mii de texturi HD. Am testat câteva dintre ele și cel mai mult m-au impresionat aset-urile lui Lord Neophyte. Am impresia că sunt cele mai apropiate de viziunea inițială a producătorilor, nu exagerează cu contrastul, dar în același timp sunt bine scalate și balansate. Pentru instalare copiați și rescrieți tot în \pc\data\maps. Lângă, am adăugat opțiunea doi a texturilor create de DKT70 pentru șosele – am mers pe aceleași considerente. Copiați în \pc\data\cdimages. Și m-am oprit. DayL recomandă încă vreo 10 moduri și oferă link-uri de download pentru fiecare. Unele îmbunătățesc armele, vegetația, chiar și sângele, dar le-am găsit ori prea puțin importante, ori nesatisfăcătoare vizual.

GTA 4 maximizat grafic și mod-ficat @ 5120×2160 (21:9) – 1070 Ti-ul se chinuie să susțină 45 frame-uri, dar cu un monitor compatibil G-Sync nu e o așa mare supărare.

Am impresia că GTA4 astfel mod-ificat arată mai bine decât 90% din jocurile lansate recent.

Rezultatul nu e perfect, cerul, de exemplu, pe timpul nopții e mult prea negru pentru gustul meu, dar presupun că DayL a trebuit să facă câteva concesii datorită limitărilor motorului grafic (care oricum s-a dovedit a fi extraordinar de versatil). Nu poți, cred, să învălui totul în noapte și să amplifici astfel luminile orașului și ale mașinilor, dar în același timp să păstrezi atributele originale ale cerului. Apoi, mulți dintre voi se gândesc probabil, pe bună dreptate, că mod-ul schimbă tot tonul jocului și sunt de acord. Puteți instala, dacă vreți, doar texturile și păstrați astfel tonul intact. Sau puteți să vă jucați cu opțiunile posibile oferite de iCEnhancer (apăsați Shift+Enter în joc) și să-l aduceți cu multă răbdare mai aproape de versiunea originală. Dar, cu cât am jucat și am comparat, cu atât am ajuns să apreciez mai mult direcția aleasă de comunitate. Un apus, o furtună, chiar și ceața, nu mai spun orașul, mai ales noaptea, sunt mult mai frapante, mai evocative, decât ce oferă jocul în versiunea originală. 

GTA4 Vanilla @ 5120×2160 vs. Mods @ 5120×2160: iCEnhancer 3.0 Natural; Lord Neophytes HQ texture pack; HD Roads by DKT70; ZolikaPatch

Se poate și mai bine, dar trebuie să avem răbdare. Aș fi crezut că după atâția ani comunitatea o să pună jocul deoparte și o să încerce altceva. Am greșit. The one, the only, icelaglace, lucrează la iCEnhancer 4.0, în timp ce RevIVe reface texturile în 4K și optimizează împreună cu Zolika mai departe jocul. Demo-ul arată… după cum vedeți. 0.0

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments