Grand Theft Auto IV – Mod-ificiat – Testat – Recenzat

Posted by

Mod-ificat! Dar cum? Și de ce?

Cam până aici putem împinge jocul în varianta lui originală actuală. Dacă simțiți că e suficient sau poate mod-urile nu vă interesează, puteți sări peste acest capitol tehnic. Mi se pare totuși interesant atât rezultatul, cât și cum și cât de departe a reușit comunitatea să ducă partea grafică.

Înainte de a pregăti masa de lucru, instalați un dezarhivator și porniți jocul măcar o dată, pentru că face ceva verificări și creează câteva fișiere și folder-e. Majoritatea mod-urilor au în componență zeci, sute sau mii de fișiere și sunt arhivate pentru a ușura descărcarea de pe interneți. Eu prefer 7-Zip pentru că știe cum să dezasambleze aproape tot și se integrează în meniul click-dreapta, dar puteți folosi orice dezarhivator preferați.

Dacă sunteți ca mine, nu o să vă puteți opri doar la ce vă recomand, o să vreți să testați și să modificați mai departe și, implicit, la un moment dat ceva nu o să se mai pupe și jocul o să refuze să mai pornească. Cel mai bun sfat pe care l-am întâlnit pentru fazele inițiale a fost: „copiază folder-ul în care GTA 4 este instalat pe o altă partiție sau hard disk.” Astfel, dacă stricăm ceva, putem oricând șterge tot și reveni la forma inițială. Nu uitați să porniți jocul din nou dacă se întâmplă. În cazul meu GTA 4 este instalat aici: \Steam\steamapps\common\Grand Theft Auto IV\GTAIV – click dreapta pe folder și Send to Desktop. E greu de găsit și avem multe lucruri de transferat și schimbat înăuntru lui. E bine să avem scurtătura la îndemână.

Primul lucru pe care trebuie să-l facem este să-l downgradăm la versiunea 1.0.4.0. Începând cu următorul patch (1.0.5.0) Rockstar a îndepărtat câteva din capabilitățile grafice și a modificat structura folder-elor, cred eu, pentru a oferi o bază vizuală mai clară celor care preferau modul multiplayer, dar și pentru a ține cât de cât în frâu mod-ificările care ar fi ajutat prea mult gameplay-ul într-un fel sau altul. Cum jocul devine mai puțin maleabil și pierde atât din efecte cât și din optimizare(?!), majoritatea mod-iștilor au preferat să continue să lucreze și să ducă la perfecțiune versiunea 1.0.4.0. Multiplayer-ul a fost însă (probabil încă este) foarte îndrăgit, iar în timp au început să apară și moduri pentru 1.0.7.0 (puteți downgrad-a și la această versiune dacă doriți) dar vizual jocul nu reușește să arate la fel de bine ca un 1.0.4.0 similar mod-ificat.

Bineînțeles, odată ce am ales această cale, renunțăm și la multiplayer și la cele două expansion-uri, The Lost and Damned și The Ballad of Gay Tony, care nu pornesc sub 1.0.7.0 (vin împreună cu jocul în versiunea Complete Edition).

Pentru a revenii la 1.0.4.0 puteți download-a patch-ul și urmări pașii foarte bine documentați în fișierul ‘Install & Notes.txt’, pe care-l găsiți în arhivă. Pe scurt, puteți reface opțional coloana sonoră de geniu cu care GTA 4 s-a lansat – copiați tot ce găsiți în folder-ul ’1. IV Radio Downgrade’ în folder-ul în care GTA4 este instalat, apoi rulați install.bat. După care downgradați la 1.0.4.0 – copiați tot ce găsiți în ’2. Patch 1040’ în folder-ul în care GTA 4 este instalat – suprascrieți fișierele, când sunteți întrebați.

Adaug două note aici – una interesantă și una deosebit de importantă.

În timp, licențele pe care Rockstar le-a cumpărat au început să expire și, de fiecare dată când au relansat jocul, au preferat să le reînnoiască doar pe cele care nu cereau sume exagerate. Probabil că mulți din artiștii selectați inițiali (sau casele lor de producție) au crezut că pot cere de zeci de ori mai mulți bani în tura doi – doar Rockstar e un imperiu, au de unde da, nu? Astfel, o bună parte din melodiile originale au dispărut și au fost înlocuite de altele. Ce au ales însă inițial se potrivește atât de bine cu ce înseamnă GTA (revin în partea de review asupra muzicii) încât nu pot să nu recomand acest downgrade.

Această porțiune opțională a patch-ului, ne aruncă, discutabil, în ilegalitate (mai ales dacă nu deținem versiunea originală a jocului sau muzica inclusă din alte surse) dar nu acesta este lucrul care mă deranjează cel mai mult, ci faptul că vă recomand să rulați un fișier bat care, la rândul lui, execută un exe. Dacă în căutările voastre, în general, nu numai când vorbim de GTA 4, găsiți mod-uri care vă cer să executați orice tip de fișier, în loc să copiați și să suprascrieți ceva, atunci mai bine NU. Nu știți niciodată ce schimbă sau adaugă sistemului de operare aceste fișiere. În acest caz am parcurs toate liniile de cod incluse în install.bat și am aruncat o privire și peste codul prezent în jptch.exe. Am scanat tot pachetul cu Windows Defender, dar și cu Virustotal. Totul pare OK, în plus comunitatea confirmă legitimitatea, dar chiar și așa, tot am inima înțepată când recomand astfel de fișiere venite din surse necunoscute.

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments